,

Burgers op Engelse Tank 31-3-1945 Eibergen Klaashofweg

Op mijn oproep bij RTV Oost  kwam al snel de volgende reactie, waarna een emailwisseling volgde. Ik neem deze hier over voor zover het dit onderwerp betreft, omdat zo het beste een zo getrouw mogelijk beeld wordt geschapen.

Enkele passages in mijn mails zijn gewijzigd na correcties door Marsha Courtney-Stegehuis, Gerrits dochter.

  

Ik werd door een kennis op de hoogte gebracht van uw zoektocht naar (vermoedelijk ) mijn vader Gerrit Simmelink, geboren te Eibergen op 5 Mei 1923. Mijn vader heeft ondergedoken gezeten o.a in Rekken, om voortzetting van de “Arbeitseinsatz” In Duitsland te ontlopen. Na een verlofperiode ivm ziekte van mijn grootvader is hij niet naar Coswig - In het oosten van Duitsland terug gekeerd . Hij moest daar werken in een munitiefabriek, die enkele maanden later is gebombardeerd door de geallieerden .

Buurse zegt mij zo niets maar zou wel kunnen.

De door U genoemde namen  Ad van der Veer en Gert Stegehuis ken ik uit verhalen van mijn vader, en met Ad van der Veer heeft mijn familie en ook ik nog jaren contact gehad. Hij was na de oorlog Douaneambtenaar in Dinxperlo, en mijn vader Politieambtenaar in Enschede.
Beiden zijn helaas overleden: mijn vader in 2009, Ad van der Veer in ..2002 of 2003.
Ook de naam Gert Stegehuis is mij bekend, maar heb hem niet zelf ontmoet. Wel meen ik te weten dat mijn ouders tijdens een bezoek aan Canada hem wel hebben ontmoet.

Er is helaas nog maar een beperkte kennis van die periode tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik heb nog een Tante die mogelijk/waarschijnlijk nog details kan vertellen. Mogelijk.. zijn er nog foto,s in onze familie uit die periode.

Ik zal e.e.a navragen.

Met Vriendelijk groet,

Wim Simmelink
Haaksbergen

 

Ik kon hem aldus antwoorden:

   

Dag meneer Simmelink,

Bedankt voor uw bericht.

Het raadsel is opgelost: uw vader Gerrit Simmelink  was beslist de onderduiker Gerrit Simmelink waarover Gert Stegehuis vertelde aan zijn dochter. Dat weet ik zo zeker omdat u van Ad van der Veer een adres en beroep noemt dat ook in het adresboekje van mijn ouders stond. En ik heb er alle vertrouwen in dat u van uw vader duidelijk hebt meegekregen waar hij zat ondergedoken: in Rekken.

Ik vraag me af of in de familie Simmelink nog details bekend zijn over het Rekkense onderduikadres of de boer (evt. mijn vader). De naam Simmelink is bij mij (geboren 1949) niet blijven hangen als een onderduikersnaam, terwijl zowel Gert Stegehuis als Ad van der Veer bij ons in huis vaak genoemd werden.  Ik zal nog eens in het adresboekje kijken of daar een Simmelink in staat.

De opvatting van Mevr Courtney-Stegehuis (geboren 1956) dat haar vader Gerrit Stegehuis (Overleden 1974) met Gerrit Simmelink ondergedoken zat in Buurse lijkt daarmee ontkracht. Dat is niet zo vreemd: Ze had het nooit rechtstreeks van haar vader gehoord. Het was informatie uit de tweede hand, van een nicht van haarzelf, en deels van een nicht haar vader, die ze één keer ontmoet heeft en waar ze mee correspondeerde over papieren in de nalatenschap van haar moeder (overleden 2017).
Haar vader overleed ca 1974, en ze is zelf geboren in 1956.

Leo

 

 Het verhaal  kreeg een draai met zijn antwoord:

  Beste Leo

In het weekend heb ik wat “ Huiswerk” kunnen doen.
Mijn vader, dus Gerrit Simmelink zat volgens mijn Tante ondergedoken op een boerderij in de “ Broekheurne “ een klein buurtschap en inderdaad een deel van Buurse.
Dit was bij een neef van mijn opa .
Vermoedelijk (volgens mijn tante: waarschijnlijk ), hebben zowel Ad als Gert hier kort verbleven en is de “ vriendschap “ ontstaan met mijn vader.
Ad van der Veer en Gert Stegehuis zijn toen ondergedoken bij familie van mijn vader op een boerderij in Rekken,aan de huidige  Zuidrekkenseweg.
De naam van de boerderij was.en is volgens mij nog steeds “de Roos”. Als kind ben ik daar vaak geweest omdat de toenmalige eigenaren een oom en tante van mijn vader waren. De naam was .. Frits en Hanna Te Nijenhuis, “ de Roos” als bijnaam! Frits was een broer van mijn Oma
De boerderij is volgens mij niet meer als zodanig in gebruik, maar is uiterlijk weinig veranderd.Als U er prijs op stelt zal ik een paar foto’s maken en naar U opsturen.
.
Ad en Gert waren in die dagen “boerenknecht “ bij deze familie.
Omdat mijn opa en oma nogal wat zussen en broers hadden met boerderijen in met name Rekken en Eibergen werd er soms uit veiligheid “geschoven” met onderduikers.
Helaas zijn er geen van deze familieleden meer in leven.. en ook Frits en Hanna waren kinderloos, zodat ook daar het spoor doodloopt .
Ik heb nog wat vragen uitstaan bij enkele familieleden..maar betwijfel of er nog meer bijzonderheden bekend zullen worden.
Ik ben de oudste ( geb.1950) en had /heb de meeste belangstelling voor de oorlogs periode.
Mocht ik echter nog meer bijzonderheden te weten komen, dan zal ik U zeker daarvan op de hoogte brengen.
 
Met vriendelijke Groet,
Wim Simmelink

 

 Dit kon ik inpassen in wat ik al wist:

   

Dag  Wim,

Gerrit Stegehuis en Ad van der Veer waren van september 1944 tot ca 1 april '45 ondergedoken op boerderij Gelink. Hun adressen stonden in mijn moeders oude adresboekje, en Gerrits dochter stuurde me scans van foto's met opdracht aan elkaar. Ik liet mijn broer (geb. eind 1938) de foto van Ad zien, en hij herkende spontaan de lachebek Ad van der Veer. Gerrit en Ad waren kennelijk dikke vrienden geworden. Gerrit kwam om de paar jaar vanuit Canada naar Nederland, o.a. bij mijn ouders. Ik heb ze daarbij één keer bewust ontmoet.  Gerrit Simmelink komt in het boekje niet voor.

Frits en Hanna van de Roos, zo noemden wij ze ook, waren onze overburen. Vriendelijke mensen. De achternaam van Frits was te Nijenhuis. De eeuwenoude naam van de boerderij is Me(e)rink, maar die heb ik nooit horen gebruiken. Ik vermoed dat er tussen 1850 en 1940 een De Roos of Roosink op Meerink heeft gewoond (staat nog op mijn lijstje om uit te zoeken).  Begin jaren zestig zijn ze verhuisd naar de Eibergseweg in Rekken, op de hoek met de Slemphutteweg, dus een van de laatste huizen van Rekken. Gerrit en Ad kunnen best eerst op De Roos hebben gezeten. Je noemde dat doorschuiven al.

Als Gerrit Simmelink familie was van Frits te Nijenhuis, dan kan hij Ad en Gerrit heel goed daar hebben leren kennen. Maar ook kunnen ze elkaar eerder (Broekheurne) hebben leren kennen. Mogelijk was hij tussenpersoon voor ze om een nieuw onderduikadres te vinden.  Dat zou kunnen, als  zij ook daarvoor in de Broekheurne ondergedoken zaten en daar je vader hebben ontmoet. Stegehuis' dochter denkt dat, en je tante denkt het ook. Maar we weten denk ik over Buurse nog niets zeker.

Leo

 

Het totale verhaal past niet 1 op 1 met het verhaal van Marsha Stegehuis, maar er is ook geen ernstige tegenspraak. Ik neem het hier op as is, omdat ik niet bij elke nieuwe informatie het verhaal wil herschrijven, hooguit aanvullen.

Er volgde nog een mail van Wim dat hij van zijn tante hoorde, voornamelijk betrekking hebbend op Ad van der Veer.

 

Hallo Leo,

Heeft even geduurd, maar heb intussen wat meer details gevonden. Ik heb al deze informatie van mijn tante !

Vooral Ad heeft een bijzonder rol in onze familie ( Simmelink- Bömer) gespeeld tijdens de oorlog.

Hij was dan wel “ondergedoken”, maar dat wil niet zeggen dat hij altijd op het onderduikadres verbleef. Hij kwam regelmatig op de boerderij van mijn grootouders (van mijn vaders kant ) aan de Wilhelmweg 35,Eibergen (de wijk heet nu “Het Simmelink “) om te helpen. Ook overnachte hij regelmatig in het huis van mijn grootouders van mijn moeders kant.(toendertijd  de Schilderswinkel van  Willem Bömer, Hagemanstraat 49, Eibergen.). Op beide adressen werden ook regelmatig Duitse militairen ondergebracht, en het was daar dan ook een komen en gaan van onderduikers en Duitse militairen.

Ook ging hij regelmatig in de zomer met mijn vader en moeder ( toen nog niet getrouwd) zwemmen in de Berkel en het natuurbad in Eibergen.

Mijn Vader en Moeder waren beide werkzaam bij de voedselbonnen distributie, en daardoor in de gelegenheid om onderduikers te voorzien van de nodige bonnen, èn  van informatie. Ze waren goed bevriend met de Eibergse politiecommandant  Visser, die vaak wist van op hande zijnde razzia,s en dit weer doorspeelde aan het verzet en Distributie, die dan weer de onderduikers van een ander of tijdelijk adres konden voorzien.

Ad had in het begin van de Oorlog een vriendin uit Culemborg ( zover ik weet kwam hij ook uit die streek..) die regelmatig verbleef/overnachte bij mijn grootouders (omdat zij katholiek was mocht ze niet onder één dak slapen op het onderduikadres met Ad). Tijdens die periode is die verkering  uitgeraakt, en hij kreeg verkering met Annie uit Rekken. (kan nog geen achternaam achterhalen). Na de oorlog is hij met Annie getrouwd, maar ze hebben geen kinderen gekregen. Mijn ouders en grootouders hebben altijd contact gehouden, en bij elke bijzondere gelegenheid ( trouwen,en andere feesten en gelegenheden) werden Ad en Annie ook uitgenodigd.

Zover ik heb begrepen waren er tijdens de bezetting relatief weinig Duitse militairen in en rondom Eibergen, en konden onderduikers soms een “gewoon”leven lijden.

Buurse komt in het hele verhaal niet voor, wel de Broekheurne. Buurse en Broekheurne liggen eigenlijk aan elkaar vast, ik denk dat daar de verwarring ligt.


Groeten, Wim

 

 

...