Dit is een jeugdherinnering.

Zo lang ik me kan herinneren, dus vanaf ca 1955, was er zowat elk jaar wel een periode dat er in het Duitse stroomgebied van de Berkel meer regen viel dan de Berkel kon afvoeren. En wat kreeg je dan in Rekken? Vollopende weilanden. Prachtig om op te schaatsen, als de vorst op het goede moment inviel. Maar meestal was het  alleen maar  nat.

Vaak kwam in de weilanden de tussen Meerink, Gelink en De Toren het water hoog genoeg om de Zuid-Rekkenseweg op zijn laagste punt onder water te zetten. Dan konden we (onzin: móchten we) er niet op de fiets doorheen, en we moesten omfietsen of we werden met de trekker overgezet.. Een feest voor jochies, maar wel lastig voor de volwassenen.

Soms kwam het water maar net boven het niveau van de weg, soms kwam het hoger. Toen ik nog maar in de lagere klassen zat (ongeveer 1958) kwam het water tot bij ons op het erf. Het gevaar was reeel: een jaar of wat voor mijn geboorte was er een centimeter of 20 water in huis gekomen. De volwassenen maakten al vast zanddammetjes voor de laagste deuren, maar net op tijd begon het water te zakken en ik vond het nog steeds opwindend. Het water stond van ons tot schijnbaar vlak bij Vennevertloo op de Toren. Horizontaal was dat wel waar, maar verticaal niet: De Toren staat veel hoger dan het water ooit kwam.. Hoe dan ook, wij speelden dat we aan zee woonden.

Ik kende tot voor kort helaas  geen foto's van onze jeugdzee. Ik heb wel eens een oproep gedaan hier om me daaraan te helpen, maar zonder succes. Mijn oudste zus (de enige die bij ons vanaf ca 1960 een fototoestel had) heb ik het nooit gevraagd: ik  kwam niet op het idee dat zij haar dure fotorolletje hieraan besteed kon hebben. Maar dat zag ik fout: dat had ze wèl gedaan. Vorig jaar kreeg ik van haar een scan van twee strandfoto's. De eerste is gemaakt op de de weg, en een onbekende vrachrwagen zien we vrolijk van Gelink richting het Dorp rijden. Wanneer, dat weet ze niet meer zo precies. Ze is er zelfs niet zeker van of zij die foto gemaakt heeft.

Afbeelding pagina 12 B 1

De tweede is gemaakt aan de afrastering tussen ons erf en de 'grote weide' . Het water staat niet enorm hoog, want we zien nog een paar meter min of meer droge grond. Aan de waterlijn staat een man in de toendertijd  normale dracht op de boerderij : een overall, rubber laarzen aan de voeten, en een (hier alpino-)pet op het hoofd. Het is een buurman: de bouwvakker Gerard Vennevertloo, inwonende broer van Bernard, de boer op De Toren.  Omdat Gerard op deze foto staat, op het erf van zijn buren, ben ik er wèl zeker van dat Truus de fotograaf was: Gerard poseerde gewillig met zijn woonadres op de achtergrond, en dat zou hij voor een willekeurige ander niet doen. Maar zijn buurmeisjes konden wel een potje breken bij hem.

Daartussen:  Allemaal water. Een zee dus.

Afbeelding pagina 12 A 1

Het viel nog niet mee om de foto te dateren, hoog water kwam veel voor. Eerste afbakening: Mijn zus kocht haar Agfa Clack camera op zijn vroegst in 1960, en we vertrokken uit Rekken in 1968. De overstroming van 1958 kwam dus te vroeg voor de Clack.

Ik zocht op https://www.delpher.nl/ in de regionale kranten naar artikelen en/of foto's  met de tekst Rekken hoog water en soortgelijke zoektermen. Daarmee vond ik tussen 1940 en 1968 een stuk of 15 artikeltjes, voornamelijk in De Graafschapper en in Tubantia. Sommige winters niets, soms in november of december en opnieuw in januari of februari. Een maal is sprake van evacuatie van een niet genoemde boerderij.

Mijn laatste jaar op de lagere school was 1961-1962. Er was toen tegenover het darp, tussen de oude en de huidige loop van de Berkel, een ondergelopen weiland dat bevroor tot een mooie ijsbaan. Het water daalde, en de ijsvloer zakte tot op de grasmat, met opstaande randen. Daar schaatste half Rekken een week of twee.

De strenge winter van 1962-63 viel in daags voor oudejaarsdag 1962. Rond de jaarwisseling viel een geweldig pak sneeuw , stuifsneeuw vanwege de harde wind, en het vroor dat het kraakte. We waren ingesneeuwd. Mijn oudste broer kon 2 januari heel moeilijk wegkomen uit Rekken, wat hem meen ik een tentamen kostte. In de week daarna vond koning Winter dat er nog wel wat meer sneeuw bij kon. In die winter, mijn eerste jaar van de middelbare school, schaatsten we van begin januari tot half maart op  De Hoge Haar (o.i.d). Ik weet niet meer of dat was vanwege de vele sneeuw op ander water of wegens gebrek aan ondergelopen weilanden om schaatsbaan te worden. Ik weet nog wel dat het weken duurde voor de weg van Vreden naar Groenlo vrij was van de dikke ijskoek die de sneeuw had gevormd, maar niet meer of de dooi met hoog water gepaard ging.

In mijn herinnering begon aansluitend een periode van een paar jaar, waarin we geen echt hoogwater hadden. Truus denkt dat ook 1966 nog hoog water bracht, wat in Tubantia bevestigd wordt (zoeken naar Wateroverlast)

Ik geef toe, het is vaag, maar ik denk dat de foto's zijn gemaakt is tussen eind 1961 en voorjaar 1963, misschien nog in 1966